Tuesday, March 1, 2016


                     Απόσπασμα του «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» του ηγέτη
                         της Εθνικής εξέγερσης των Ελλήνων Αλεξάνδρου Υψηλάντη.
Χθές ήταν 24 Φεβρουαρίου.  Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα ανασύρεται από τη λήθη μιά Επέτειος, από πολλούς ξεχασμένη και άγνωστη, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στους πραγματικούς ΗΡΩΕΣ και ΗΓΕΤΕΣ της παλιγγενεσίας του Ελληνικού μας Κράτος. Μια από τις συνέπειες της καθιέρωσης, επί Οθωνα, της 25ης Μαρτίου ως εθνικής επετείου υπήρξε η αποσύνδεση στη νεοελληνική συλλογική συνείδηση της καθαυτό επαναστατικής εμπειρίας του 1821 στη Μολδοβλαχία. Ποιός ο λόγος, τώρα, να θυμάται κανείς πως η εναρκτήρια προκήρυξη του Αγώνα εκδόθηκε στις 24 Φλεβάρη στο Ιάσιο της Ρουμανίας, και μάλιστα με περιεχόμενο πολύ διαφορετικό από τη διεκδίκηση ανεξάρτητης κρατικής οντότητας για τους ελληνόφωνους και αλβανόφωνους Ρωμιούς που επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζούσαν στη νοτιότατη εσχατιά της Βαλκανικής. Σαν εχτές και πρίν από 195 χρόνια, τότε που οι Έλληνες ζούσαν για την Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι σκεφτόντουσαν Ελληνικά, οι δε πράξεις είχαν κίνητρα εθνικά και διέποντο από ευγενή ιδεώδη για θυσίες που είχαν νόημα, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υψώνει την επαναστατική σημαία του Ιερού Λόχου των 500 σπουδαστών στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, εκδίδοντας ταυτόχρονα επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος». Επιτρέψτε μου να καταθέσω στην Επιτροπή «Παρέλασις Νέας Υόρκης» ως συνεισφορά στην καθιέρωση του Μαρτίου ως «Μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και ως φόρο τιμής μου στους Ήρωες του ’21 απόσπασμα της προκηρύξεως.
                                        --------------------- ++++ ----------------------
Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Η Πατρίς μάς προσκαλεί!
Ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν, ίνα αντηχήσωσι όλα τα Όρη τής Ελλάδος από τον Ήχον τής πολεμικής μας Σάλπιγγος, και αι κοιλάδες από την τρομεράν κλαγγήν των Αρμάτων μας. Ώστε οι δε τύραννοι ημών τρέμοντες και ωχροί θέλουσι φύγει απ’ έμπροσθέν μας. Κινηθήτε, ω φίλοι, και θέλετε ιδή μίαν Κραταιάν δύναμιν να υπερασπισθή τα δίκαιά μας! Ενωθήτε λοιπόν, ω ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες, ας σχηματισθώσι φάλαγκες εθνικαί, ας εμφανισθώσι Πατριωτικαί λεγεώνες, και θέλετε ιδή τους παλαιούς εκείνους Κολοσσούς του δεσποτισμού να πέσωσιν εξ ιδίων, απέναντι των θριαμβευτικών μας Σημαίων! Ποία ελληνική ψυχή θέλει αδιαφορήση εις την πρόσκλησιν της Πατρίδος; Η οποία γυμνή δεικνύει μεν τας πληγάς της και με διακεκομμένην φωνήν επικαλείται την βοήθειαν των τέκνων της. Στρέψατε τους οφθαλμούς σας, ω Συμπατριώται, και ίδετε την ελεεινήν μας κατάστασιν! Ίδετε εδώ τους Ναούς καταπατημένους! Εκεί τα τέκνα μας αρπαζόμενα διά χρήσιν αναιδεστάτην της αναιδούς φιληδονίας των βαρβάρων τυράννων μας, τους οίκους μας γεγυμνωμένους, τους αγρούς μας λεηλατισμένους και ημάς αυτούς ελεεινά ανδράποδα! Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον Ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον και να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν,  λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την Πατρίδα, και την Ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασεβών Καταφρόνησιν. Με την Ένωσιν, ω Συμπολίται, με το προς την ιεράν Θρησκείαν Σέβας, με την προς τους Νόμους και τους Στρατηγούς υποταγήν, με την ευτολμίαν και σταθηρότητα, η νίκη μας είναι βεβαία και αναπόφευκτος. Αυτή θέλει στεφανώση μέ δάφνας αειθαλείς τους Ηρωικούς αγώνας μας, αυτή με χαρακτήρας ανεξαλείπτους θέλει χαράξη τα ονόματα ημών εις τον ναόν της αθανασίας, διά το παράδειγμα των επερχομένων γενεών. Ας καλέσωμεν λοιπόν εκ νέου, ω Ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες, την ελευθερίαν εις την κλασικήν γην της Ελλάδος! Ας συγκροτήσωμεν μάχην μεταξύ του Μαραθώνος και των Θερμοπυλών! Ας πολεμήσωμεν εις τους τάφους των Πατέρων μας, οι οποίοι, διά να μάς αφήσωσιν ελευθέρους, επολέμησαν και απέθανον εκεί! Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι η Πατρίς Μάς Προσκαλεί!   Αλέξανδρος Υψηλάντης. Την 24ην Φεβρουαρίου 1821, εις το γενικόν στρατόπεδον του Ιασίου.
                                                   ------------------------ ++++ ------------------ 
Επίσης κατευθυνόμενος από το αίσθημα του εθνικού καθήκοντος μου επιβάλλεται να μνημονεύσω στην εκδήλωση του «Μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» τον απαράμιλλον ζήλο και ηρωϊσμό των ελεύθερων πολιορκημένων. Οι οποίοι στις 10 Απριλίου του 1826 έκαναν μία έξοδο. Μία έξοδο ηρωϊκή. Την έξοδο του Μεσολογγίου, η οποία  συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Εφέτος την ημέρα αυτή, 10 Απριλίου 2016, η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν θα γεμίσει ξανά με γαλανόλευκες ελπίδες και ελληνικές φωνές. Μαζί με αυτές τις κραυγές υπερηφάνειας θέλω να ακουστεί και ο δικός μου έμμετρος αλαλαγμός αξιοπρέπειας:
                             Έστησε ο Έρωτας χορό, με τον ξανθόν του Απρίλη,
                             και γελάει το φρουρό, στου Μεσολογγιού  την πύλη.
                             Όρμησαν δε οι πολιορκημένοι, σαν ελεύθερη μπόρα.
                              έτσι βρήκε η φύση τη καλή και τη γλυκειά της ώρα,
                              με χίλιες βρύσες χύνεται, με χιλιάδες γλώσσες κρένει
                             όποιος θα πεθάνει σήμερα, χίλιες δυό φορές πεθαίνει.
                              Πές μας Αλαφροΐσκιωτε τι είδες στης νύχτας τάγια!
                             Είδα νύχτα γεμάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!
                             Μάγευμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιάν και χάρη.
                             Τη μαύρη πέτραν ολόχρυση, μαζί με το ξερό χορτάρι.
                              Όμορφη κορασιά, ντυμένη με το φως την Ελευθερία.
                             Γυναίκας, γέροντα, παιδιού, μή τους κοπεί η αντρεία.
                              Γύρου στη φλόγα π' άναψαν, και θλιβερά τη θρέψαν.
                             Τ’ αδέλφια με τα σπαθιά, για το Χάρο εδώ θηριέψαν.
                         Δεν δειλιάζουν πιά, και ας τους επάρθηκε η Ελπίδα.
                              Στράτευμα σφοδρό γεννοβολιέται, τ’ όπλου η λεπίδα.
                              Βαρώντας τουρκοκέφαλα γύρου, ολόγυρα και πέρα.
                              Σκούζει των Ελλήνων τ’ όμορφο καί ξάστερο Αέρα!
 
Ο αφηγητής, Καρβaς. Μέλος της Επιτροπής Παρελάσεως στη Νέα Υόρκη  «Bowling Green». 25/2/2016.
 
Υ.Γ. Παρακαλώ την Επιτροπή, Παρέλασης στην Νέα Υόρκη, να μου δώσει την δυνατότητα να προσφέρω αυτή την ταπεινή αποψή μου ως   ελάχιστο βοήθημα στους μαθητάς σχολείων της Ομογένειας, που θα οργανώσουν διαγωνισμό ομιλίας 1.000 λέξεων. www.spoudasmata.blogspot.com
 

No comments:

Post a Comment